Hoppa till sidans innehåll

Frågor-Svar


 

 

Introduktion

 

Du är välkommen till Borås brottarklubb. Det gäller oavsett om du är ny i träning hos oss, förälder till något barn som börjat eller bara är intresserad i allmänhet. Brottningsträning är som du snart kommer att upptäcka den mest allsidiga träningen, även om man väljer att satsa på andra idrotter. Vår filosofi är att träningen ska vara anpassad till barnens utveckling: fysiskt, socialt och känslomässigt. Barn utvecklas olika och det kan skilja åtskilliga år i utveckling mellan barn som är lika gamla. Genom träning och tävling utvecklar barnen många olika egenskaper: snabbhet, teknik, smidighet, mental harmoni och så småningom styrka.

Att notera
Brottning är spännande för alla inblandade. För de aktiva, för publiken och inte minst för föräldrarna till de barn som deltar.Något om brottning som sport

Brottning är en av de äldsta kända idrotterna. Bland de fynd som gjorts från det Summeriska riket i Mindre Asien omkring 3000 f.Kr. finns en bronsstaty som föreställer en brottare i kryss-tagskoppling. Brottningen är en högt utvecklad idrott i det forntida Egypten och brottningen var dessutom den populäraste sporten i de antika olympiska spelen. Mästare finns upptecknade från år 708 före Kristus och de hyllades som gudar. Den moderna brottningen utformades i Frankrike (Grekisk-romersk) och i USA (fristil) från mitten och slutet av 1800-talet.

I brottning tävlar vi i två stilar: grekisk-romersk stil och fristil. I grekisk-romersk stil är grepp nedanför höfterna inte tillåtna och i fristil är grepp över hela kroppen tillåtna. Sverige har traditionellt alltid varit starka i grekisk-romersk stil.

Brottningen sker antingen i stående eller i parterr. I stående brottning utför brottarna olika typer av kast: bakåtkast som till exempel krysstag och smidjebälte och sving kast som nacksving och flygande mara. Parterr som är franska och betyder "på marken" innebär att man brottas liggande eller stående på knä. Där kan man hamna antingen om någon brottare blir nerdömd i underläge eller om en brottare får ned den andra genom ett kast. I parterr genomförs bland annat brytgrepp som Halvnelson och Kvartsnelson. De brukar också vanligtvis vara de första parterrgrepp som brottarna lär sig.

Brottarna indelas i viktklasser, detta för att tävlingen ska ske på rättvisa villkor och att man inte ska möta brottare som är mycket tyngre än man själv.

Träning

Brottningsträningen är kanske den allsidigaste av all träning och används i uppbyggnadssyfte av många andra idrotter. I nybörjarträningen börjar vi med enkla övningar så att alla kan vara med. Det finns hela tiden ett syfte att träna koordination, balans och smidighet. Övningarna hänger ihop och blir så småningom svårare och svårare. Från början finns stora delar av lek i träningen och leken finns alltid med i brottningsträningen. Träningen av styrka ingår som en naturlig del i träningen. Men vi har aldrig styrketräning med vikter för de yngsta brottarna då det kan ge skador och inte har några påvisbara effekter.

Övningarna blir successivt mer avancerade och redan de första gångerna får barnen lära sig de första greppen i stående och i parterr. Ett viktigt moment i brottningsträningen är att träna nackmusklerna. Detta för att kunna klara sig från att hamna på rygg när man hamnat i underläge.

Träningen förutsätter vila och en bra och allsidig kost. Våra nybörjare tränar en gång i veckan. Träningsdosen höjs varefter de utvecklas. Det är viktigt att barn som tränar får en kost som innehåller de näringsämnen de behöver. Kött, ägg, mjölk och fisk för att få proteiner som bygger upp musklerna. Potatis, pasta och spannmålsprodukter som bröd eller gröt för att få energi. Fett är viktigt att få i sig för barn som tränar. Ge dem därför hellre standardmjölk än lättmjölk. Frukt och grönsaker för vitaminer och mineraler.

 

Tävling

Det är något speciellt med tävling. Alla vill vinna. Det är viktigt att slå fast att tävlingen egentligen är ett inslag i träningen. En möjlighet att få pröva det man lärt sig under träningen. En förlust är ett tecken på att det finns detaljer som behöver förbättras, en besvikelse som sporrar till att lära sig mer. En vinst är ett kvitto på att man utvecklats som brottare.

De yngsta brottarna räknas som knattar och det gör de till de fyllt 11 år. Därefter är de pojkar upp till 14 år, då de blir ungdomsbrottare. Knattetävlingar förekommer i princip bara i det egna distriktet. Det finns undantag. Pojke och ungdomstävlingar finns även som regionala och nationella.

På tävlingen sker invägning, därefter delas man in i viktklasser och det sker lottning. Antalet matcher brottarna får gå är beroende av hur många man är i viktklassen och om man vinner eller förlorar.

Under matcherna har brottarna trikåer på sig: röd eller blå beroende på lottning. Matcherna består av max tre stycken tvåminuters perioder. Pausen mellan perioderna är bara en halv minut. Man kan vinna på tre olika sätt. På fall, då den ena brottaren fått den andres båda skuldror i mattan. På poäng, då vinner den som fått mest poäng när tiden gått ut. På teknisk överlägsenhet, då vinner den brottare som fått sex poäng mer än sin motståndare.

Det är tränaren som avgör vilka tävlingar som brottarna ska delta i. Västmanlands brottnings-förbund arrangerar varje år nybörjartävlingar. På hösten är det tre tävlingar i fristil som räknas ihop i en serie därefter koras pristagarna. På våren är det tre tävlingar i grekisk-romersk stil som utgör en serie på samma sätt. Dessa är de första tävlingar de unga brottarna deltar i.

Brottning är både en individuell idrott och en lagsport. Det finns lagtävlingar och individuella tävlingar. Brottningen är individuell på det sättet att det är alltid den enskilde brottarens färdigheter, form och laddning som avgör resultatet. Men oavsett om det är en individuell eller en lagtävling så gäller det att brottarna från samma klubb stöttar varandra och att vi alla hjälps åt att skapa en laganda.

 

Vår förening

Borås brottarklubb är en klubb med anor. Klubben bildades 1923 och vi håller till i Boråshallen. Klubben har genom åren skördat framgångar på nationell nivå med en mängd vinster både i SM och individuellt. Brottare från klubben har dessutom internationella meriter. Flera värdsmästare  och SM mästare är fostrade i Borås genom åren.

Störst av dem alla är Axel Cadier, flerfaldiga OS guld i bagaget.

 

Idag har klubben en gryende barn- och ungdomsverksamhet, samt en seniortrupp. Klubben har också en supporterklubb. En av de viktigaste delarna i klubben är föräldrarföreningen. På kansliet finns ingen anställd vilket innebär att allt måste göras med frivilliga krafter. Det innebär att det är vår styrelse och övriga ledare i klubben som måste göra grovjobbet.

 

Ledare

Det viktigaste ledarna vi har i klubben är våra tränare. Det är viktigt att de får inrikta sig på just det de är bra på nämligen att träna våra barn, ungdomar och seniorer. Det krävs mycket av en tränare i brottning. Det går inte som i många andra idrotter att som intresserad förälder gå en tränarutbildning och sedan ta hand om ett lag. Det krävs egna erfarenheter av brottning att själv kunna utföra det man förväntar sig av de man tränar och att kunna instruera. Men för att tränarna som ledare för brottarna. När Västerås Brottarklubb deltar i en tävling är alltid tränarna med och coachar sina adepter. Även andra ledare är med för att ordna med det praktiska runt tävlingen.

Föräldrarna en resurs

Föräldrarnas engagemang är oerhört viktigt. Som förälder har man en given huvudroll i barnens liv. Det finns flera skäl för att föräldrarna är en viktig resurs i klubbens arbete. Ett är att klubben är beroende av människor som vill hjälpa till med allt från Västerås marknad till att vara ledare och funktionärer. Det andra skälet är att barn till engagerade föräldrar inte slutar idrotta lika ofta som andra. Som förälder har man en stor stödjande roll, ett mycket viktigt komplement till tränarens arbete.

I Västerås Brottarklubb har vi en föräldraförening för att organisera föräldrarnas medverkan i barnens idrottande. Föräldraföreningen organiserar och genomför varje år två klubbmästerskap ett kring Lucia som är avslutning på höstsäsongen och ett före sommaren som är avslutning på vårsäsongen.

Brottning är en familjesport. Att delta när barnen tränar och tävlar ger oerhört mycket tillbaka. En tävling kan fungera som en heldagsutflykt med matsäck för hela familjen.

Utrustning

Brottningen är en billig sport. För att kunna delta i träningen krävs ett par vanliga gymnastikskor och träningskläder. Gymnastikskorna duger bra även på tävling när man är nybörjare. När man varit med ett tag och är säker att man vill satsa på brottning är det lämpligt att köpa brottarskor. Det är smidigare skor som ger mer stadga i foten och är anpassade till brottarmattan.

 
 

 

Nu Träningen igång Hösten 2021

 

Träningstider:

Mellangrupp

Torsdagar

17:30-18:30

Tävlingsgruppen

Tisdag 18:00 - 20:00 

Torsdag 18:30 - 20:00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Borås BK - Brottning
box 1151
50111 Borås

Besöksadress:
bocksjögatan 2
50430 Borås

Kontakt:
Tel: 033106876
E-post: bbk@borasbrottarklub...

Se all info