Hoppa till sidans innehåll

Ädlaste sporten i världen

12 NOV 2014 11:22
tänkvärt blogginlägg från de båda brödernas brottarblogg
zberg.se
Grym om man vill få insikt i uppoffringarna mot toppen
  • Skapad: 12 NOV 2014 11:22

ädlaste sporten i världen

 

ädlaste sporten i världen

18 februari, 2014 @ 14:48

Brottning: Enligt många -”den ädlaste sporten av alla”, enligt andra -”helt oförståelig”. Det kan liknas vid en tavla av Da Vinci. Till en början kan den upplevas mystisk och svår att förstå sig på, men när du väl har förstått, så finns det inget som kan ersätta den. Brottningens grundprincip är att lägga motståndaren på rygg utan att skada honom/henne, en äkta gentlemannasport där den starkaste, smartaste, smidigaste och uthålligaste vinner. Poäng får man av att kasta, rulla och utföra olika brytgrepp på motståndaren. Man får olika poäng för olika aktioner. Endast grepp över midjan är tillåtet och man kan därför inte fälla eller ta i motståndarens ben. Får man 8 poängs övertag vinner man automatiskt matchen. Matchen pågår i max 2×3 min. (grek romersk)

Brottning är en av världens äldsta sporter och har varit med sedan de allra första olympiska spelen i antikens Grekland. För oss brottare är OS större än vad Superbowl är för amerikanerna och vad Champions League är för Européerna, det är hjärtat, det är drivkraften och det är drömmen. Brottning hotades nyligen att slängas ut ifrån OS. På några ögonblick raserades allt som jag, min bror och miljontals andra drömt om sedan barnsben. Det här var slutet på brottningens framtid. Det vi inte visste då var att det här bara var början på en otrolig saga om hur brottarvärlden slog ihop sina huvuden och reste sig ur askan likt fågeln Fenix. Krigsförande länder gick hand i hand mot ett och samma mål. Motgångar är det som driver oss brottare, motgångar är det som gör oss så otroligt starka. ”Save Olympic Wrestling”, och räddade det, ja det gjorde vi. Jag kan inte låta bli att få tårar i ögonen när jag skriver det här, glädjetårar. Brottningen tog ett steg bakåt, insåg och rättade till sina brister för att sedan komma tillbaka, tusen gånger starkare. Sporten och utövarna spås nu en minst sagt ljus framtid.

Det finns inget miljon dollars-kontrakt i brottning, inget kändisskap, inga fina salonger, inget halvdant, inga lågsäsonger. Det är du, en svettig träningslokal, tidiga morgnar, sena kvällar, hårda bantningar och en dröm om att bli bäst. 365 dagar om året. Det här är en brottares vardag i skuggan av större, populärare idrotter. För dig är brottning kanske bara en okänd sport, men för oss, är det hela världen.

Det är ingen sport, det är en livsstil.

 

 

Prestationsångest?

24 februari, 2014 @ 15:31

 

Vi tänkte skriva om ett ämne som vi själva många gånger har haft stora problem med. Vi tror att alla ni någon gång har känt någon form av press oavsett vad det handlar om. Det kan vara allt från att prestera på en tävling, ett prov eller bara att bloggens header inte är tillräckligt krallig. Det kan ofta vara småsaker som får en att må dåligt, småsaker som din omgivning mest skulle fnysa åt om dem hörde. Som de två visa gamlingar vi är så tänkte vi dela med oss av lite egna reflektioner kring ämnet. Det vi kommer ta upp kanske ni tycker är rätt uppenbart men vi kände att vi ville reflektera lite över det här, mestadels för vår skull men naturligtvis också för er som läser.

En gång i tiden kände vi båda en extrem prestationsångest när vi tävlade. Vi kunde flera veckor innan gå och vara nervösa inför en tävling. Vi tänkte inte sällan på vad klasskamraterna skulle tycka om vi inte vann. Visst, det är bra att ha lite prestationsångest, men det är viktigt att det hjälper snarare än stjälper. Det är en hårfin balans dem emellan. En speciell erfarenhet var för cirka 2 år sedan då en familjemedlem blev diagnosticerad med cancer. Rädslan att förlora en person vi älskar gav oss perspektiv. Det vi tidigare hade gått och haft ångest över kändes nu som små petitesser jämfört med det här. Man hör ofta av folk säga något i stil med: ”Äsch, det är inte hela världen” men vi tror att man måste vara med om det själv för att verkligen förstå. Antar att det fortfarande sitter kvar till viss del. För er kanske det är rätt självklart att det finns värre saker än att förlora eller att få sparken, kanske är vi extremfall, det är möjligt. Det här var i alla fall en ögonöppnare för oss.

Det som hjälper oss är att vara så bra förberedda som möjligt. Vår prestationsångest/nervositet uppstår till största del pga av osäkerhet. Om man kommer till en tävling helt förberedd och känner att det inte fanns något mer man kunde gjort så vad finns det att oroa sig för? Vinner motståndaren då så är det bara att gratulera, man måste ha den inre styrkan att veta att om den andre vann så är han väldigt duktig och förtjänar det. Kan man acceptera att man gjort allt man kunde utifrån sina förutsättningar vad finns det då att göra? Pluggade man allt man kunde för ett matteprov men ändå fick F? Prova en ny taktik: ”get out of your comfort zone”!  Det här är ännu än sak som är ganska uppenbar. Med risk för att låta lite för smörig men ger man sig själv en ärlig chans så har man inget att förlora. J K Rowling, författaren av Harry Potter sa: “It is impossible to live without failing at something, unless you live so cautiously that you might as well not have lived at all – in which case, you fail by default.”  Det är ett kraftfullt citat som säger att det är omöjligt att leva utan att misslyckas.

I världseliten är nästan alla lika bra tränade. Här spelar det mentala en otroligt stor roll. I brottning är det mentala ungefär en fjärdedel vilket är enormt mycket. Det spelar ingen roll hur stark och uthållig man än må vara, kan man inte prestera när det gäller så är det lönlöst. Den som kan tänka bort de negativa tankarna är oftast den som vinner en match. Titta bara på skidskyttarna, varför tror ni att det sista skottet statistiskt sett är det svåraste? Det är troligtvis då tankar om OS-guld, ära och berömmelse kommer upp, och kanske en millisekund hinner man tänka -”vad händer om jag missar?”. Hur gör man då för att på bästa sätt slippa det här? När vi kommer på ett bra svar så lovar vi att dela med oss Men det som hjälpte oss mycket var när vi insåg att den största pressen kom faktiskt inte från omgivningen, utan ifrån oss själva. Det pratas mycket om pressen från omgivningen, men vem är det egentligen som omfamnar och går hand i hand med den pressen? Jo vi själva. Vi tror att det är viktigt att inte se sig som en förlorare när man förlorar men att se sig som en vinnare när man vinner. Sport går ju faktiskt i stora drag ut på att vara en vinnare, och kanske ännu mer att kunna resa sig ur ”förlorar stämpeln” och bli en vinnare. Det låter kanske rätt luddigt men hoppas du förstår poängen.

Människan styrs till stor del av hur omgivningen ser och vad den förväntar sig av henne. Vill vi se oss själva som olympiska brottare eller vill vi att ni ska se oss som olympiska brottare? Det är en svår och nästan alltför djup fråga i den här lättsmälta träningsbloggen. Visst ska vi leva för våra medmänniskor men det är ändå nödvändigt att fråga sig själv om det här är något du vill eller något omgivningen vill.

För att runda av det här stundtals filosofiska och alltför långa inlägget så skulle vi vilja avsluta med den största klyschan av alla:

Det viktigaste är att ni har kul Sköt om er.

 

Zebastians Berg framfart på USM i Lidköping 2014

https://www.youtube.com/watch?v=c65U2RMMDEE&feature=youtu.be

 

kolla gärna in deras blogg, grym om man gillar att få insikt i uppoffringar och svett för att nå toppen

www.zberg.se

Skribent: Magnus Nyström

 

Nu Träningen igång Hösten 2021

 

Träningstider:

Mellangrupp

Torsdagar

17:30-18:30

Tävlingsgruppen

Tisdag 18:00 - 20:00 

Torsdag 18:30 - 20:00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Borås BK - Brottning
box 1151
50111 Borås

Besöksadress:
bocksjögatan 2
50430 Borås

Kontakt:
Tel: 033106876
E-post: bbk@borasbrottarklub...

Se all info