Hoppa till sidans innehåll

Brottarelever oroliga i Klippan

22 JAN 2014 09:42
Brottningsgymnasiet hotas av nedläggning. Då hoppas eleverna att politikerna kovänder och hittar en lösning. På tisdagen besökte tidningen den nedläggningshotade utbildningen.
Artikel från Helsingborgs dagbland 22 januari
  • Skapad: 22 JAN 2014 09:42

 

.

    Träningspasset är över i hangaren på det gamla F5-området. På de färgglada brottarmattorna stretchar några elever ut.

Sedan förra veckan är framtiden för brottningsgymnasiet på allas läppar. Vad ska ske med den nationellt kända utbildningen som i flera decennier lockat landets bästa brottare till Klippans gymnasieskola?

– Troligen får vi flytta hem, säger Emmy Mared, 16, uppgivet.

Om inget dramatiskt sker före måndag tyder allt på att utbildningen kommer att läggas ner. Klippans kommun anser sig inte ha råd att årligen gå back två miljoner kronor för att ståta med en utbildning för landets 22 mest lovande brottare.

För eleverna som går på brottningsgymnasiet i dag är det en mindre katastrof.

– Man har offrat så mycket hemifrån för att komma hit. Gamla vänner och resten av livet som man lämnade, om det inte vore för brottningsgymnasiet hade man ju stannat hemma, säger Ida Stenberg, 17.

En del av eleverna har till och med köpt lägenheter, berättar de. Trots sin egen hängivenhet vet de inte längre om skolan kommer ha plats för dem i höst.

18-åriga Julia Alalehto har flyttat ända från Luleå för att kunna sparras med de bästa i sin sport. Liksom de övriga flickorna på brottningsgymnasiet har hon representerat landslaget. Ingen annanstans än i Klippan kan hon få så bra motstånd som just här, berättar hon. Även om hon tar studenten i vår är hon orolig för vad som ska hända.

– Vi har satt upp namnlistor på skolan och skrivit brev till kommunen, säger Emmy Mared.

På bara några dagar har man fått in 400 namnunderskrifter. Parallellt har flera hundra uttryckt sitt stöd via en nystartad grupp på Facebook. Förre världsmästaren Martin Lidberg är en av flera som hoppas att utbildningen blir kvar.

Häromdagen deltog några elever i möte med kommunledningen om brottningsgymnasiets framtid i Klippan. Julia Alalehto och Emmy Mared var två som var med för elevernas räkning.

– Tydligen är det nu upp till barn- och utbildningsnämnden att avgöra hur det ska gå. Ännu är det inte helt bestämt, säger Julia Alalehto, med visst hopp i rösten.

Bland eleverna saknas det inga förslag om hur man ska spara:

– Vi har verkligen försökt lägga fram olika förslag. Bland annat försökte vi räkna på vad det skulle innebära ekonomiskt när Klippan får riksintag, fortsätter hon.

Vad skulle det betyda för er om brottningsgymnasiet läggs ner?

– Då kan man ju bli tvingad att flytta hem och börja träna med sin hemklubb igen. Där skulle jag inte få alls lika bra träning som här. Risken är stor att man tröttnar eller rentav slutar, säger Ida Stenberg.

Daniel Persson
Facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Borås BK - Brottning
box 1151
50111 Borås

Besöksadress:
bocksjögatan 2
50430 Borås

Kontakt:
Tel: 033106876
E-post: bbk@borasbrottarklub...

Se all info