Hoppa till sidans innehåll

Nya regler träder i kraft omedelbart

20 JUN 2013 07:43
Internationella förbundet FILA beslutade vid sin extrakongress i Moskva lördagen den 18 maj om ett stort antal regeländringar som träder i kraft omedelbart.
  • Skapad: 20 JUN 2013 07:43

 

Regeländringarna är resultatet av förslag från i första hand de nationella förbunden, aktiva och media. De trädde i kraft omedelbart och kommer därmed att gälla när VM hålls i Budapest i september.

Syftet är att göra brottningen till en mer attraktiv sport och därmed säkra den olympiska statusen som nu är ifrågasatt.

Precis som tidigare kommer en del regler att skilja sig åt i grekisk-romersk stil respektive fristil. De flesta nya regler är dock gemensamma för stilarna.

• En match består av två perioder à tre minuter med 30 sekunders paus och den sammanlagda poängen räknas.

• Att komma runt på motståndarens rygg ger 2 poäng (tidigare 1 poäng). Tanken är att manövern ska vara mer värd än en varningspoäng eller poäng för att motståndaren kommit utanför mattan.

• Det krävs 7 poängs differens för att vinna på teknisk överlägsenhet (10 poäng i fristil). En sådan seger är lika mycket värd som en fallseger.

• I internationella mästerskap ska de bästa brottarna från tidigare mästerskap seedas och hamna i olika pooler. Det är ännu oklart hur många som ska seedas.

Passiv och destruktiv brottning ska motverkas genom ett varnings- och bestraffningssystem som ser lite olika ut beroende på stil.

• I grekisk-romersk stil får den passive brottaren först en tillsägelse. Vid den andra passivitetsvarningen får motståndaren möjlighet att välja om matchen ska fortsätta i parterr eller stående. Vid den tredje varningen belönas motståndaren med 1 poäng. Vid en fjärde varning tilldöms motståndaren segern genom fall.

• I fristil får den passive brottaren först en tillsägelse. Vid andra tillsägelsen börjar en period där den passive brottaren har 30 sekunder på sig att ta poäng. Om så inte sker belönas motståndaren med 1 poäng. Om det står 0-0 efter två minuters brottning måste domarna bedöma en av brottarna som passiv och om denne inte tar poäng inom 30 sekunder belönas motståndaren med 1 poäng.

Det som ännu inte har framgått av informationen från FILA är vad som händer i grekisk-romersk stil om en match efter en viss tid fortfarande står 0-0.

Möjligheten att kunna utmana ett domslut ("Lex Ara") kommer att finnas kvar. Det omtalade förslaget att brottarna skulle tävla i bar överkropp (gällde väl endast herrarna får man anta) röstades ned.

Vid extrakongressen valdes den tillförordnade ordföranden Nenad Lalovic från Serbien till ordinarie ordförande med röstsiffrorna 125 mot 7. Han delade ut en gåva i form av en spegel till alla delegater för att påminna om var och ens ansvar för att de nya reglerna ska tillämpas och ge en positiv

Skribent: Magnus Nyström

 

Nu Träningen igång Hösten 2021

 

Träningstider:

Mellangrupp

Torsdagar

17:30-18:30

Tävlingsgruppen

Tisdag 18:00 - 20:00 

Torsdag 18:30 - 20:00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Borås BK - Brottning
box 1151
50111 Borås

Besöksadress:
bocksjögatan 2
50430 Borås

Kontakt:
Tel: 033106876
E-post: bbk@borasbrottarklub...

Se all info