Hoppa till sidans innehåll

Följ sidan "Brottningens regler"

Fyll i namn och e-postadress nedan för att följa denna sida. Ett e-postmeddelande kommer då att skickas till dig när något nytt publiceras på sidan.

Brottningens regler


Kort om regler

 

vikter och åldersklasser 2014

 

Brottning går ut på att med hjälp av olika grepp lägga sin motståndare på rygg med båda skuldrorna i mattan. Det kallas fallseger. Man kan även vinna en match genom att samla på sig poäng för utförda grepp.

Brottarna tävlar på en mjuk matta som är 10 x 10 meter, eventuellt 8 x 8 meter för knatte- och pojkbrottare. Mattan har två ringar, en aktiv gul zon med 5 meters diameter och en röd skyddszon på 1 meter. Utanför ringarna är mattan blå.

 

En brottarmatta består av en gul innercirkel som kallas aktiv zon omgiven av den röda skyddszonen. Det blåa området utanför cirklarna är en inaktiv zon.


Brottarna tävlar i en trikå som antingen är röd eller blå beroende på lottning. Matcherna avgörs i perioder på 2 minuter. Yngre brottare tävlar ibland med perioder på 1,5 minut. En match kan vara i högst 3 perioder. Pauserna är 30 sekunder.

Vid fall avbryts matchen. Vid 6 poängs övervikt eller mer, alternativt vid ett kast som belönats med 5 poäng, vinner brottaren perioden på teknisk överlägsenhet.
I annat fall vinns perioden av den brottare som har flest poäng när tiden gått ut. Poängskalan är 1, 2, 3 och 5 poäng beroende på vilket grepp som utförts. Vid oavgjort vinner i första hand den som tagit den högsta enskilda poängen, i andra hand den som tagit den sista poängen.

Brottning sker antingen stående eller liggande. Den liggande brottningen kallas parterr (”par terre” är franska och betyder ”på marken”). I stående brottning finns två huvudtyper av kast: bakåtkast som exempelvis krysstag och smidjebälte eller svingkast som nacksving och flygande mara. I parterr utförs olika rullningar eller brytgrepp som halvnelson och kvartsnelson.

 

Om poängställningen är 0-0 när 30 sekunder återstår av en period (gäller ej kvinnor och herrarnas fristil) döms ena brottaren ned i parterr. I första perioden döms blå brottare ned och andra perioden röd brottare. I tredje perioden lottas parterren. Om det fortfarande står 0-0 vid periodens slut får brottaren som legat i underläge 1 poäng och vinner perioden.

 

En poänglös period i fristil avgörs med en clinch, vilket innebär att ena brottaren får chansen att greppa motståndarens ben och fälla denne. Om brottaren lyckas vinner den perioden, i annat fall vinner motståndaren.

En brottningsmatch leds av tre domare: en mattdomare, en mattpresident och en poängdomare. Mattpresidentens bedömning avgör när domarna har olika uppfattningar om en matchsituation.

Även om brottning är en individuell sport finns lagtävlingar där resultaten av matcherna i de olika viktklasserna räknas samman.

 

Inga nyheter är skapade

 

Nu Träningen igång Våren 2022

 

Träningstider:

Mellangrupp

Tisdagar

17:30-18:30

Torsdagar

17:30-18:30

Tävlingsgruppen

Tisdag 18:30 - 20:00 

Torsdag 18:30 - 20:00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Borås BK - Brottning
box 1151
50111 Borås

Besöksadress:
bocksjögatan 2
50430 Borås

Kontakt:
Tel: 033106876
E-post: bbk@borasbrottarklub...

Se all info